Sterlizare

Declaraţii de poziţie AVAR 

Sterilizarea animalelor de companie

Actuala criza a suprapopulaţiei de pisici, caini si alte animale ne-umane este o preocupare majora a AVAR. Desi exista unele controverse asupra intrebarii daca nu cumva contracepţia impusa lezeaza un drept individual al animalului, AVAR considera ca suprapopulaţia din prezent este o tragedie provocata de om si care necesita o corectare in maniera cea mai umanitara, dar eficace, posibila. 

in prezent, pentru majoritatea acestor animale, forma de contracepţie cea mai eficace si acceptabila umanitar este sterilizarea chirurgicala. Este o procedura 100% eficace si rezonabil de sigura. Are si efecte suplimentare benefice pentru sanatatea animalului, de exemplu reducerea riscului de carcinom mamar si piometru la caţele, reducerea riscului de neoplasm testicular la caini si reducerea riscului de cancer uterin la iepuroaice. Cu toate acestea, AVAR considera ca nu acestea sunt principalele argumente pentru promovarea sterilizarii chirurgicale, deoarece aceata linie de argumentaţie ar putea conduce la justificarea altor manopere chirurgicale mutilante, pe baza unor beneficii dubioase pentru sanatatea pacienţilor. 

Contracepţia prin manipularea hormonala este inacceptabila pentru AVAR in majoritatea cazurilor, deoarece, comparat cu sterilizarea chirurgicala, nu este atat de eficace, e posibil sa aiba un potenţial mai mare de utilizare gresita sau nepotrivita si poate predispune animalul la boli precum piometrul si cancerul. Pana la noi descoperiri, sterilizarea chirurgicala, executata corespunzator, de catre personal calificat, este metoda preferata de AVAR pentru prevenirea gestaţiilor nedorite la pisica, caine si multe alte animale. 

Recent, comunitatea medicala veterinara si a organizaţiilor de protecţie a animalelor ne-umane a pus in discuţie varsta minima, aparent arbitrara, de 6 luni pentru sterilizarea chirurgicala a cainilor si pisicilor. Deoarece, la momentul cand sunt adoptate din adaposturi, multe animale au varsta sub 6 luni, acestia nu sunt sterilizaţi la momentul adopţiei. Experienţa a dovedit ca mulţi nu sunt sterilizaţi ulterior si li se permite reproducerea, ingreunand si mai mult problema adopţiilor, problema pe care ar fi trebuit s-o usureze. 

Informaţiile  asupra fezabilitaţii sterilizarii la varsta frageda sunt in curs de acumulare. Astfel de intervenţii chirurgicale ar permite adaposturilor sa elibereze pentru adopţie numai animale sterilizate. Desi datele sunt preliminare, pana acum nu exista dovezi privind un risc crescut asociat sterilizarii timpurii la caine si pisica, chiar de la varsta de 2 luni. in unele cazuri, informaţia e nesistematica, bazata pe mai mult de doua decenii de practica; in alte cazuri, e bazata pe cerecetari clinice si experimentale. Totusi, AVAR nu considera potrivite experimente care folosesc animale crescute special pentru a evalua sterilizarea la varsta frageda. Chiar daca la finalul acestor experimente animalele sunt adoptate, iar nu omorate, oricum ar intra in competiţie cu altele, omorate in adaposturi pentru ca nu au fost adoptate. 

AVAR recomanda ca toate pisicile, cainii, iepurii si multe alte animale sa fie sterilizate chirurgical la momentul adopţiei (din adaposturi). Deoarece aceste animale nu pot fi eliberate spre adopţie inainte de a implini 2 luni si deoarece se pare ca nu exista probleme fundamentale in a efectua sterilizarea chirurgicala in acel moment, cel puţin in cazul pisicilor si cainilor, aceasta poate fi o componenta importanta a efortului de prevenire a tragediei generate de suprapopulaţie. Aceasta procedura trebuie, de asemenea, recomandata de veterinari clienţilor care se prezinta cu pui de pisica sau de caine din alte surse. 

Mai mult, in concepţia AVAR criza suprapopulaţiei are in prezent o magnitudine atat de grava incat inmulţirea deliberata, de catre om, a oricaror pisici, caini, iepuri si alte specii, indiferent daca sunt metiţi sau asa numite animale de rasa pura, trebuie limitata la nivelul necesar supravieţuirii speciei. Indiferent de intenţie, reproducţia deliberata va contribui la marirea problemei suprapopulaţiei, iar AVAR considera ca avem obligaţia sa punem deoparte preferinţele personale, pentru a corecta situaţia de care suntem responsabili. Oamenii care doresc pisici, caini, iepuri si alte animale de companie trebuie incurajaţi sa le adopte din adaposturi, pana la depasirea crizei suprapopulaţiei.

  ORTOVET pune in practica principiile AVAR.