
„Interesul meu pentru acest subiect a apărut când am făcut o pasiune pentru ogarii cenușii. M-am îndrăgostit de ei când învățam la facultatea de medicină veterinară și aveam doi când am terminat-o. Eram deja la curent cu originea câinilor moderni și aveam o idee vagă privind slăbiciunile lor inerente, dar eram destul de încrezătoare că am ales o rasă robustă—rezultată din inginerie genetică, evident—dar proiectată să producă câini sănătoși, atletici. Iluzia mea a început să se spulbere curând. Am constatat că, deși selecția ogarilor cenușii pentru performanță atletică îi scutește de multe defecte, precum displazia de șold, frecvente la rasele grele, ogarii cenușii moștenesc o predispoziție pentru alte boli, unele letale, care apar cu o frecvență sfâșietoare. Cum acești câini blânzi, grațioși erau considerați debarasabili—erau fie uciși pe pista de alergare la cel mai mic semn de boală, fie omorâți de regulă la vârsta de 3-4 ani—aceste slăbiciuni genetice au rămas în mare măsură nedetectate până în ultimii 10 ani, când au început să trăiască și perioada post-activitate în familii iubitoare, de adopție. Am învățat ulterior că pur și simplu nu există vreo cale să manipulezi artificial codurile genetice fără să induci consecințe tragice, ne-intenționate.”
—Dr. Paula Kislak
Aceasta este confesiunea Dr. Paula Kislak, președintele Comitetului Director al HSVMA și membru în Comitetul Director al HSUS. Articolul integral poate fi găsit aici: Rasele pure: înmulțirea suferinței.
Pentru cine are totuși un câine de rasă, eventual l-a salvat dintr-o situație critică, l-a primit sau chiar l-a cumpărat neștiind cât rău face susținând înmulțirea câinilor de rasă—dar, oricum, are ca principală preocupare binele câinelui, este bine să rețină că:
- Perpetuarea raselor pure este o acțiune care generează suferință nejustificată între bietele animale;
- Câinii de rasă sunt mai vulnerabili la anumite boli; iată un ghid util care poate orienta modul în care se conduce îngrijirea și tratamentul medical asigurat acestora: GUIDE TO CONGENITAL AND HERITABLE DISORDERS IN DOGS.