Tradiția ORTOVET: cazuri grele. Vârsta: peste 17 ani. Craniu scalpat. Plagă veche, infectată

Fetița. Vârsta estimată: peste 17 ani. A stat peste o săptămână în praf și pulbere după ce a fost scalpată de colegii de specie. Apoi a fost salvată de o familie de oameni adevărați care au adus-o la ORTOVET. Anemică, plagă infectată larg și adânc. Zone de necroză „Faceți orice să o salvați!”. OK, încercăm.

Nu e simplu.

Toaleta inițială și tratamentul antibacterian au stablizat situația în câteva zile.

Analize de sânge, teste pentru paraziți, jigodie. În sfârșit, chirurgia, sub anestezie inhalatorie, adaptată condiției fiziologice și vârstei a realizat o primă corecție. Pielea  de pe ceafă a fost mobilizată pentru a acoperi deficitul, zona expusă. Butoniere în lamboul de piele, alternate, au detensionat plastia (fără a genera necroza vreunei regiuni deprivate de aport vascular). Pexarea la substratul conjuctiv a fost esențială pentru a evita pungile cu serom care blochează vindecarea.

Previzibil, vindecarea nu s-a produs din prima iterație de plastie prin transpoziția lamboului de piele. 

E greu.

Dar cu răbdare, trecem marea.

A doua operație aduce o îmbunătățire radicală.

Și suntem gata să reluăm înșiruirea anilor de viață vesel trăită:

https://www.ortovet.ro/wp-content/uploads/2022/12/Craniu-scalpatPlaga-veche-infectata.mp4

Întreaga terapie a fost coordonată de dr. Valentina Mățău, care a fost și chirurgul principal, asistată la operații de dr. George Oltean și asist.vet. Mihail Kaluczi. Întreaga echipă medicală ORTOVET a contribuit, câteva luni, zilnic, la îngrijirea medicală a Fetiței, cu schimbări aproape zilnice ale pansamentului, administrare de antibiotice, analgezice, anabolizante. Totul cu folos.

Medicina veterinară are și momente în care ai de ce să te bucuri!

Exit mobile version