Întotdeauna devotat.

%PM, %21 %628 %2012 %16:%Jan

Cainii si pisicile se pot inbolnavi de cancer?

Written by
Rate this item
(6 votes)

Da, iar boala lor este asemanatoare, dar nu identica cu boala de la oameni.
 
Ce numim cancer? Pe scurt, apariția unui grup de celule ce se multiplica in afara regulilor care fac o celula utila pentru organism. De regula, aceasta multiplicare apare ca o perturbare a mecanismelor genetice care limiteaza ritmul de diviziune si modeleaza celulele noi pentru a fi folositoare in locul in care apar. in organismul unui mamifer sunt peste 1013 celule care se divid la fiecare 12-20 ore (unele mai repede, altele de loc).

Fiecare diviziune celulara presupune o copiere a materialului genetic si o prelucrare sofisticata de activare/dezactivare a fiecarei regiuni din genom. Erorile sunt inerente, dar imensa majoritate a erorilor din acest proces dau celule neviabile. Uneori, insa, apar celule viabile dar “gresite”, care pot trai, se reproduc (chiar mai rapid), dar nu indeplinesc funcțiile pe care restul organismului le asteapta de la ele.
 
Cu aceasta definiție a bolii, cancerul poate afecta orice animal, iar regnul animalia este foarte cuprinzator: nu numai mamiferele, pasarile, reptilele sau pestii, dar si, de pilda, insectele sunt animale. Toate pot face cancer. Chiar si la plante exista cancer, dar in alte condiții, pentru ca celulele din planta sunt pluripotente in mult mai mare masura decat cele animale.
 
Cancerul apare cu atat mai frecvent cu cat un organism este mai batran. Cainii si pisicile au o viața mai scurta decat oamenii. Dupa ce vedem accelerat copilaria, scurta adolescența si maturitatea energica, toate comprimate in cațiva ani, asistam si la manifestarile inerente inaintarii in varsta. Daca traieste sufient, riscul de a se imbolnavi de cancer devine semnificativ pentru orice animal de companie. Statistica arata ca aproximativ 45% dintre cainii care trec de 10 ani ajung sa moara de cancer.
 
Mulți ani, medicii veterinari recomandau eutanasia pentru orice animal diagnosticat cu cancer. in ultimii 30 ani, progresiv si, probabil, ireversibil, statutul de membri ai familiei acordat animalelor de companie a dus la dezvoltarea unei specializari veterinare pentru diagnostic detaliat si tratament adecvat al bolii canceroase. Din practica dureroasa si rusinoasa a experimentelor pe animale (care s-a amplificat in timp, in loc sa se restranga) se stia ca tumorile se dezvolta si raspund la tratament similar cu situația oamenilor si ca animalele ne-umane sufera fizic si psihic similar cu oamenii in timpul bolii.

Asemanarile se extind, in cazul cainilor si pisicilor, la factorii de risc generatori de cancer. Mediul in care traiesc (aerul, apa, radiațiile), hrana, fumatul pasiv, stresul emoțional, toate influențeaza sansele de apariție a cancerului la fel ca si pentru oamenii din aceeasi gospodarie.
 
Diferențe exista fața de cancerul la oameni, atat in privința tumorilor specifice cat si a raspunsului la tratament. Dar problemele fundamentale privind viața, moartea, suferința ne sunt aduse imperativ in atenție de aparția cancerului la oricare dintre cei dragi din casa. Este posibil, chiar probabil, ca bolnavul de cancer sa fie cainele sau pisica. Nu exista soluții de manual pentru a lua deciziile grele pe care aceasta boala deseori ni le cere. Exista, insa, un volum mare si in crestere de experiența, de informație care sa ne ajute sa fim impacați ca am facut ce era in putearea noastra pentru a-l ajuta pe cel care lupta cu boala. Medicul veterinar este cel care furnizeaza aceasta informație si pune in practica deciziile medicale. Povara deciziei ramane pe umerii celui care se uita in ochii fideli si rugatori ai cainelui sau pisicii cu cancer. Stephen J. Withrow, un reputat oncolog veterinar, ii defineste pe ocrotitorii animalelor bolnave de cancer drept un segment al omenirii caracterizat prin devotament si compasiune.

Read 4178 times Last modified on %PM, %21 %639 %2012 %16:%Jan
dr. Liviu Gaita

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

More in this category: Max, caine »

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1