Întotdeauna devotat.

%PM, %23 %461 %2013 %12:%Feb

Un picior aproape distrus - salvat prin folosirea optima a fixatorilor interni

Rate this item
(11 votes)

Pufi a fost prezentata la ORTOVET dupa ce fusese lovita foarte violent de o masina pe Soseaua Andronache.

Ca in toate cazurile similare, prioritara a fost stabilizarea functiilor vitale, controlul pentru excluderea altor leziuni majore si sprijinirea organismului pentru a depasi socul traumatic. Examenul clinic a evidentiat un deficit motor major, pe trenul posterior. Radiografiile au stabilit o situatie foarte grava la nivelul ambelor membre din spate: fracturi multiple ale diafizei femurale si fractura gatului femural pe partea dreapta, fractura de femur cu deplasare mica si pastrarea partiala a continuitatii periostului pe partea stanga.

Planul terapeutic a fost o tentativa de a salva piciorul al carui femur suferise fracturi multiple, incercand inclusiv conservarea articulatiei coxo-femurale. Prognosticul pentru acest obiectiv a fost rezervat, tinand cont de complexitatea fracturii si de leziunile de tesut moale din regiunea coapsei.

Pufio

Interventia chirurgicala a asigurat, la femurul drept, reducerea tuturor focarelor de fractura si fixarea adecvata a fragmentelor, fara compresii exagerate care sa compromita aportul sanguin - esential pentru vindecare. S-au folosit, impreuna:

  • brosa centromedulara
  • placa, adaptata la curbura femurului si a trocanterului, cu suruburi - dintre care unul a fost dimensionat si pozitionat pentru fixarea capului femural
  • cerclaj cu brosa de compresie

Pentru piciorul stang s-a optat pentru imobilizare temporara externa.

Pufi s-a vindecat complet si a revenit la sportul sau favorit: hochei cu maslina.

Read 2923 times Last modified on %PM, %17 %543 %2014 %15:%Jun
dr. Iustin GIREA

Specializare in chirurgie ortopedica, sub conducerea Prof. dr. Bruno Peirone

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1