Întotdeauna devotat.

%PM, %22 %596 %2012 %15:%Feb

Sindromul de ulna scurta

Rate this item
(7 votes)

Sindromul de ulna scurta (short ulna syndrome) este, statistic, cea mai des intalnita deformare a scheletului constatata la cainii tineri. Cauzele sunt (in ordinea frecventei) deficiente nutritionale, traumatisme, solicitari intrauterine, la nastere sau imediat dupa nastere, uneori chiar fixatori interni folositi in ortopedie. Oricare dintre acestea pot bloca prematur placile de crestere ale ulnei (cel mai frecvent placa distala).

Blacky a fost prezentat la ORTOVET cu afectarea majora a membrului anterior dreapta si incipienta, similara, pe membrul anterior stanga. Mersul era din ce in ce mai dificil, de la saptamana la saptamana.

IMGP6619

Radiografia a relevat prezenta simultana a mai multor componente ale sindromului de ulna scurta:

    subluxatia cotului, datorata denivelarii intervenite intre platoul articular al radiusului (R1) si cel al ulnei (U1)
    curbarea radiusului (radius curvus), sub forma unui "arc" intins de ulna anormal de scurta drept "coarda"
    rotirea spre exterior a intregii articulatii carpiene (C) (carpal valgus)

10001m2

Ulna este sectionata cu ajutorul unui fierastrau oscilant special care realizeaza o sectiune fina in os dar nu lezeaza tesuturile moi inconjuratoare.
 IMGP6628

Fragmentul dinspre cot al ulnei, eliberat din tensiune, se deplaseaza spontan catre nivelul normal in articulatie.
 IMGP6643

O a doua sectiune se realizeaza atat prin radius cat si prin ulna in apropierea articulatiei carpale, tot cu ajutorul fierastraului oscilant, care traumatizeaza minim osul, favorizand procesele de reconstructie si vindecare ulterioare.
 IMGP6693

O placa rasucita si curbata adecvat fixeaza cu suruburi cele doua fragmente de radius in pozitia corectata. Un fragment in forma de prisma triunghiulara a fost indepartat intre cele doua fragmente de radius pentru a permite alinierea acestuia (open wedge).
 IMGP6727

Fixatorii externi permit solidarizarea fragmentului dinspre cot al ulnei in pozitia anatomic normala, fara sa blocheze articulatia. Ajustarea pozitiei relative a fragmentului este posibila ulterior, pe parcursul vindecarii, fara sa mai fie necesara interventia chirurgicala.

IMGP6793

Dupa prima interventie, dezalinierea ulnei la nivelul articulatiei cu humerusul este aproape rezolvata, curbura humerusului este bine rezolvata iar rasucirea spre exterior a acropodiului este partial rezolvata.

Placa de crestere distala a radiusului, suspectata ca este inca activa, este blocata 14 zile cu o agrafa, pentru inchidere definitiva.
 comuna 10 luni M0001

comuna 10 luni M0002

La 30 minute dupa incheierea operatiei, se poate constata ca orientarea tuturor segmentelor anatomice ale piciorului drept este normala.

La 14 zile dupa prima operatie, starea piciorului drept este mult imbunatatita iar fixatorii externi pot fi indepartati.

IMGP6804

IMGP7142

 

Read 3595 times Last modified on %PM, %28 %637 %2016 %17:%Apr
dr. Liviu Gaita

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1