Întotdeauna devotat.

%AM, %23 %928 %2012 %00:%Aug

# 32 Industriile de produse animale sunt mari afaceri; nu s-ar prăbuși economia dacă toate s-ar închide?

Written by
Rate this item
(3 votes)

Profitabilitatea singură nu poate fi niciodată  justistificarea unei acțiuni umane. Multe crime sau activități care sunt respingătoare au fost sau continuă să fie profitabile: comerțul cu sclavi, vânzarea de mirese minore, comerțul de droguri, înșelătoriile de tot felul, prostituția, pornografia infantilă.

Un bun exemplu este industria tutunului. Această industrie are profit de multe miliarde de dolari, deși există eforturi viguroase de a o falimenta. Marea sa problemă rezidă în efectele adverse, respectiv în îmbolnăvirile masive și decesele pe care le induce, care evident sunt mai costisitoare pentru omenire decât profitabilitatea imediată. Exploatarea animalelor are și ea efecte adverse; printre cele mai semnificative sunt poluarea și defrișarea asociate cu exploatarea animalelor pe scară largă. După cum vedem în răspunsul la întrebarea # 28, aceste practici reprezintă un mod nesustenabil de folosire a resurselor planetei. Este mai probabil ca economia să se prăbușească dacă exploatarea animalelor continuă, decât dacă această exploatare încetează!

În sfârșit, profiturile industriilor bazate pe exploatarea animalelor izvorăsc din cererea pieței și abundență. Nu există nicio bază pentru ideea că această cerere a pieței nu se poate reorienta. În locul cărnii de vită excelente putem avea o excelentă anghinare sau paste minunate. Cererea oamenilor pentru hrană delicioasă nu se limitează la carne. În mod similar, slujbele asociate cu industriile de exploatare a animalelor pot fi re-orientate gradual spre industrii de înlocuire. (Vice-președintele S.U.A. Al Gore a formulat același raționament în pledoaria pentru oprirea exploatării forestiere. El a subliniat că mișcarea ecologistă deschide, de fapt, o mulțime de oportunități pentru activități și slujbe inexistente până atunci.)

DG

„Este convingerea mea că modul de viață vegetarian, prin efectul său fizic direct asupra temperamentului uman, ar influența benefic întreaga umanitate.” (Albert Einstein, fizician, laureat Nobel 1921)


material tradus de Liviu Gaiță după http://animal-rights.com/http://animal-rights.com/ . Detalii privind preluarea aici. 

Read 1956 times Last modified on %AM, %23 %968 %2012 %01:%Aug
dr. Liviu Gaita

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1