Întotdeauna devotat.

%PM, %18 %740 %2012 %19:%Aug

# 17 Morala este o construcție exclusiv omenească (animalele nu înțeleg morala); este irațional să aplicăm etica animalelor?

Written by
Rate this item
(5 votes)

# 17 Morala este o construcție exclusiv omenească (animalele nu înțeleg morala); este irațional să aplicăm etica animalelor?

Viciul acestui argument poate fi ușor demonstrat printr-o substituție simplă: pruncii și copiii mici nu înțeleg morala, înseamnă asta că nu este rațional să le aplicăm codul nostru de protecție morală? Bineînțeles că nu. Ne abținem de la a face rău pruncilor și copiilor pentru aceleași motive pentru care nu facem rău adulților. Faptul că animalele sunt incapabile să conceptualizeze un sistem moral și beneficiile lui este irelevant.

Distincția relevantă este reflectată formal în conceptele ”agent moral” versus ”beneficiar (pacient) moral”. Un agent moral este cel care are abilitatea conceptuală, sofisticată, de a invoca principii morale pentru a decide ce să facă, și, după ce a decis, are capacitatea de liber arbitru să aleagă să acționeze în sensul decis. În virtutea acestor capacități, este drept să îi considerăm pe agenții morali responsabili pentru acțiunile lor. Paradigma agentului moral este cea a ființei umane adulte, normale.

Beneficiarii morali, prin contrast, nu au toate capacitățile agenților morali și, în consecință, nu pot fi făcuți responsabili pentru acțiunile lor, în mod echitabil. Aceștia, totuși, au capacitatea de a resimți răul și sunt obiecte legitime ale considerației agenților morali. Nou-născuții și copiii de om, oamenii cu handicap sau deficiențe mintale, alături de animalele non-umane sunt materialiazări ale calității de beneficiar moral. Acceptând că animalele non-umane sunt beneficiari morali, atunci este rațional să le acordăm aceeași considerație morală ca și nouă înșine.

DG

vezi, de asemenea, întrebările 19, 23, 36

material tradus de Liviu Gaiță după http://animal-rights.com/ . Detalii privind preluarea aici. 

Read 2536 times Last modified on %PM, %27 %755 %2012 %20:%Sep
dr. Liviu Gaita

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1