Întotdeauna devotat.

%PM, %04 %832 %2012 %21:%Apr

AVAR/HSVMA

Written by
Rate this item
(4 votes)

În greacă, orthos înseamnă drept, vertical, ne-îndoit. Doctorul Dragoș Tudose, când a botezat ORTOVET-ul, s-a gândit și la dreapta exercitare a profesiei de medic veterinar. De la început, echipa ORTOVET a căutat comunitatea colegilor veterinari care înțeleg să pună pe primul plan interesul pacientului.

ORTOVET vă informează despre: 

 AVAR: Association of Veterinarians for Animal RightsAVAR: Asociaţia veterinarilor pentru drepturile animalelor

„Committed to balancing the needs of nonhuman animals with those of human animals” / “Dedicată echilibrării nevoilor animalelor ne-umane  cu nevoile animalelor umane” 

Înfiinţarea AVAR 

AVAR – Asociaţia Veterinarilor pentru Drepturile Animalelor a fost înfiinţată în 1981 de medicii veterinari Neil C. Wolff şi Nedim C. Buyukmihci. Ei au devenit preocupaţi de faptul că animalele ne-umane - pe care învăţaseră în universitate să le îngrijească, să le trateze şi să le vindece - erau, de fapt, folosite şi abuzate curent de către societate, pentru motive dintre cele mai triviale.

 Cei doi medici au recunoscut că veterinarii, sub lozinca „îngrijirii veterinare adecvate”, sprijină deseori practici care sunt total împotriva stării de bine a animalelor. Ca urmare, AVAR a fost înfiinţată pentru a educa publicul şi profesioniştii veterinari în vederea aşezării unor idealuri umanitare, progresiste la baza relaţiei cu toate animalele ne-umane.

Filozofia AVAR

AVAR îşi bazează activitatea pe premisa că toate animalele ne-umane au valori şi interese independente de valorile şi interesele altor animale, inclusiv de cele ale oamenilor. Veterinarii trebuie, asemenea tuturor medicilor, s| protejeze interesele şi nevoile pacienţilor lor. Veterinarii trebuie să protejeze interesele şi nevoile animalelor.

Misiunea AVAR

AVAR lucrează activ pentru obţinearea de drepturi pentru toate animalele ne-umane, prin educarea publicului şi a profesioniştilor veterinari asupra unei varietăţi de subiecte privind utilizarea animalelor ne-umane. AVAR caută în mod activ să obţină reformarea modului în care societatea tratează animalele ne-umane, împreună cu o creştere a nivelului de conştientizare a problemelor legate de mediul în care trăim.


 

Declaraţii de principiu ale AVAR:

Sterilizarea animalelor de companie

Eutanasierea animalelor ne-umane 

Folosirea animalelor ne-umane în cercetare

Utilizarea animalelor ne-umane pentru testarea şi fabricarea de produse cosmetice, săpunuri şi alte produse similare de uz casnic 

Canise ("Puppy Mills")


Prin ce diferă AVAR de alte asociaţii medicale veterinare

AVAR – Association of Veterinarians for Animal Rights este unică prin aceea că este singura asociaţie medicală veterinară care promovează activ drepturile animalelor ne-umane. Prin contrast, AVMA – American Veterinary Medical Association, cea mai mare asociaţie a veterinarilor din lume, afirmă că „nu poate susţine valorile filozofice şi valorile personale ale apărătorilor drepturilor animalelor, atunci când acestea sunt incompatibile cu utilizarea responsabilă a animalelor pentru scopuri ale oamenilor”.

AVAR are poziţii diametral opuse celor ale AVMA în privinţa utilizării animalelor ne-umane în scopuri ale oamenilor. Iată două exemple:

Cercetarea, testarea şi învăţământul 

AVAR acceptă că pot exista beneficii în urma utilizării animalelor ne-umane în cercetare, testare şi învăţământ, dar nu consideră că „scopul scuză mijloacele”. Mai mult, AVAR consideră că există alternative adecvate pentru multe dintre utilizările animalelor ne-umane în cercetare, testare şi învăţământ.

AVMA asigură o susţinere în esenţă necondiţionată a practic tuturor utilizărilor animalelor ne-umane în cercetare, testare şi învăţământ. AVMA nu face nici o referire la promovarea unor alternative la acele tipuri de experimente, teste de toxicitate sau proiecte de învăţământ inacceptabile datorită deficienţelor de metodă ştiinţifică sau datorită durerii şi suferinţei provocate animalelor.

Zootehnia industrială

AVAR se opune din principiu creşterii animalelor pentru hrană sau pentru subproduse de origine animală. Până când oamenii vor adopta o dietă şi un stil de viaţă strict vegetariane, AVAR solicită metode mai umane de exploatare a animalelor ne-umane pentru consum uman. Aceasta implică asigurarea unui mediu mai apropiat de cel natural pentru animale, care să le permită să se bucure de vieţile lor scurte.

AVMA laudă industria zootehnică pentru păstrarea animalelor numai în stabulaţie şi consideră că starea de detenţie este, de fapt, mai bună pentru sănătatea şi bunăstarea acestor animale. Aceasta include baterii de cuşti pentru găini, boxe individuale înguste pentru viţei, contenţia scroafelor în gestaţie, diverse alte instalaţii de contenţie.

Încă de la înfiinţarea sa în anul 2000, ORTOVET pune în practică principiile AVAR. 

În anul 2008, AVAR s-a unit cu HSUS, dând naştere unei noi organizaţii, HSVMA: The HSUS and AVAR Join Forces, Launch Humane Society Veterinary Medical Association 

Read 3502 times Last modified on %AM, %19 %316 %2012 %09:%Apr
dr. Liviu Gaita

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

More in this category: Viitorul profesiei de veterinar »

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1