Întotdeauna devotat.

Noi medicamente testate pentru tratamentul jigodiei (distemper, maladia Carre). Vaccinarea ramane regula de aur Featured

Written by
Rate this item
(16 votes)

Jigodia este una dintre cele mai chinuitoare si dificil de tratat boli infectioase la caine. Pe langa serul Sears, dezvoltat empiric si ramas la stadiul de remediu neconfirmat prin studii stiintifice sistematice, doua noi parghii terapeutice impotriva acestei viroze sunt in curs de evaluare pe plan mondial.

Plecand de la observatia ca la animalele infectate se constata sistematic o reducere a nivelului de vitamina A, a fost testata si confirmata in primele incercari o crestere a sanselor de vindecare la animalele bolnave care primesc o doza de vitamina A superioara celei necesare unui metabolism normal. Pe de alta parte supradozarea trebuie evitata, efectele unor doze excesive fiind dificil de contracarat.

De asemenea, virusul jigodiei (CDV - Canine Distemper Virus) fiind foarte strans inrudit cu cel al pojarului, cum se raportase eficacitatea ribavirinei in tratamentul acestuia s-a incercat, din nou cu succes (atat in vitro cat si in vivo), combaterea CDV cu acest medicament antiviral. Efectele sale adverse impun administrarea cu mare precautie la caine, sub control medical strict, cu verificarea frecventa a nivelului de leucocite si eritrocite. Foarte probabil admnistrarea simultana de interferon (disponibil si in clinicile veterinare din Romania) potenteaza actiunea ribavirinei, asa cum se intampla si in protocolul terapeutic folosit impotriva hepatiteti virale C de la om.

IMGP6420mBineinteles, serul hiperimun, combaterea suprainfectiilor bacteriene, stimularea nespecifica a imunitatii si sustinerea functiilor vitale raman pilonii tratamentului. Odata boala declansata, sansele de vindecare sunt reduse. Cea mai importanta recomandare medicala este, in continuare, preventia - adica vaccinarea corect facuta, dupa deparazitare si dupa confirmarea starii de sanatate.

Mai multe informatii in: 

MANGIA, S. Tratamento experimental de cães naturalmente infectados com o vírus da cinomose na fase neurológica com o uso de ribavirina e dimetil-sufóxido (DMSO). Botucatu, 2008. Tese (Mestrado) – Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, 2008

BELLOLI C. et al.. In vitro efficacy of ribavirin against canine distemper virusAntiviral Research 2008 (77): 108–113

Read 5209 times Last modified on %PM, %04 %899 %2013 %22:%Feb

medic veterinar

doctor în medicină veterinară, teza „Aplicații ale analizei fractale în examenul anatomopatologic al proceselor tumorale”

membru fondator HSVMA Humane Society Veterinary Medical Association
membru AMVAC, PeTA

inginer aeronave

Domenii aprofundate:

-oncologie clinică veterinară

-cardiologie clinică veterinară

-inteligența artificială, rețele neuronale artificiale, inteligența de roi, etica practică / AI, deep learning. swarm intelligence, practical ethics; http://www.lapunkt.ro/author/liviugaita/ 

 

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1