Noi studii științifice confirmă că sterilizarea timpurie este recomandată!

Sterilizarea câinilor și pisicilor este o metodă de a reduce presiunea generată de suprapopulația de câini și pisici. O pisică are, în medie, 1 sau 2 cicluri estrale fertile pe an, cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină, pe când o cățea are în medie un ciclu estral fertil pe an, cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină1. Sterilizarea câinilor se poate efectua pentru femele prin ovariectomie sau ovariohisterectomie pentru animalele cu vârsta mai mică de 4 luni și prin ovariohisterectomie pentru animalele cu vârsta mai mare de 4 luni, iar pentru masculi, indiferent de vârstă, prin orhidectomie2. Aceleași metode sunt recomandate și pentru sterilizarea pisicilor.

Nu există contraindicații pentru sterilizarea timpurie a animalelor de companie—din punct de vedere al sănătății animalelor.

Într-un amplu studiu3, cu rezultate publicate recent, s-au evaluat problemele de sănătate pe timp scurt și îndelungat asociate cu sterilizarea prepubertară a pisicilor, urmărindu-se în special boli ale tractului urinar inferior, obstrucția uretrală (la mascul), șchiopături, fracturi și probleme de hipersensibilitate manifestate dermatologic. S-au comparat animalele sterilizate la vârste cuprinse între 8 și 12 săptămâni cu cele sterilizate la vârste cuprinse între 6 luni și 8 luni. Atât pe termen scurt (prima lună), cât și pe termen lung (6-8 luni, 12 luni, 18 luni, 24 luni) nu s-au observat diferențe majore între cele două grupuri. În concluzie, nu există contraindicații pentru sterilizarea timpurie a animalelor de companie—din punct de vedere al sănătății animalelor.

Printre avantajele sterilizării prepubertare este și timpul de recuperare post-operator mai mic decât cel de la animalele adulte.  Beneficiile medicale pentru pacient includ reducerea riscului apariției cancerului mamar, hipertrofiei benigne de prostată, cancerului testicular. De asemenea, post-sterilizare nu se mai poate produce hiperplazia glandulo-chistică a endometrului (piometrul). Dezavantajele posibile ale sterilizării intervin rar și sunt: complicațiile post-chirurgicale, obezitatea, hipotiroidismul și incontinența urinară la cățele, predispoziția pentru apariția unor probleme ortopedice precum ruptura ligamentului cruciat cranial la unele rase de câine4,5.

Înaintea sterilizării, este obligatorie examinarea clinică și paraclinică. De asemenea, se recomandă programarea intervenției chirurgicale după completarea programului de deparazitare și imunizare (vaccinare).


Bibliografie:

  1. Pet Statistics www.aspca.org
  2. Colegiul Medicilor Veterinari din România—Protocoale de sterilizare chirurgicală la câini (Propunere de hotărâre)
  3. Porters N., Polis I., Moons C.P.H., Van de Maele I., Ducatelle R., Goethals K., Duchateau L., de Rooster H.(2015): Relationship between age at gonadectomy and health problems in kittens adopted from shelters, Veterinary Record, ahead of print http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25820324
  4. Root Kustritz M.V. (2014): Pros, cons and techniques of pediatric neutering, The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, volumul 44, pag 221-233
  5. Beauvais W., Cardwell J.M., Brodbelt D.C. (2012): The effect of neutering on the risk of mammary tumours in dogs—a systematic review, The Journal of small animal practice, volumul 53, pag 314-322
Exit mobile version