Întotdeauna devotat.

%AM, %13 %414 %2018 %11:%Aug

Stomatologie veterinară

Written by

Clinica ORTOVET dispune de unitate stomatologică performantă, extrem de utilă pentru intervenţiile stomatologice. Aceasta ajută la scurtarea timpului de lucru, deci şi la scurtarea duratei de anestezie, un beneficiu foarte mare pentru pacietnţi. Astfel, împreună cu aparatura de radiologie, putem diagnostica şi trata corespunzător afecţiunile oro-dentare ale pacienţilor noştri.

20171220113523223Unitatea stomatologică se utilizează în:

Profilaxie 
Exodonţie 
Endodonţie 
Restaurări coronare 
Ortodonţie 
Chirurgie orală 

Servicii stomatologie veterinară ORTOVET:

• Detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, lustruire 
• Extracţii dentare simple (fără lambou) 
• Extracţii dentare chirurgicale (cu lambou gingival, separarea dinţilor pluriradiculari şi sutură gingivală) 
• Extracţii dinţi de lapte persistenţi 
• Extracţii resturi radiculare 
• Odontoplastie (nivelarea dinţilor) 
• Decapuşonarea dinţilor neerupţi 
• Terapia pulpei vitale – alternativa extracţiei dentare a dinţilor fracturaţi (pulpotomie cu coafaj direct al pulpei dentare) 
• Coafaj indirect 
• Obturaţie cu compozit fotopolimerizabil 
• Extirpare tumori gingivale 
• Tratament chirurgical în palatoschizis congenital sau traumatic (despicătura palatului) 
• Tratament chirurgical în fistule oro-nazale 
• Tratament ortodontic pentru malocluzie traumatică - liguoversia caninilor inferiori (caninii inferiori lovesc cerul gurii)

 
 
 

La ORTOVET, intervenţiile stomatologice se realizează numai sub inhalonarcoză (anestezie generală cu gaz), cu intubare endotraheală pentru protecția împotriva aspirației de lichid și cu monitorizarea funcțiilor vitale.Rx intraoral
 
Înainte de orice intervenție stomatologică sunt  necesare un consult de specialitate şi realizarea unor analize de sânge. În anumite cazuri, medicul specialist poate recomanda şi consult cardiologic anteoperator. Desigur, pentru ca afecţiunile să fie depistate corect, după sedarea pacientului se vor efectua radiografii de cap şi/sau intraorale în funcție de caz.
 
Tarife stomatologie veterinară:
 
Consultatie stomatologică 85 lei
Detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și lustruire 100-200 lei
Extracție dentară simplă 25 lei/dinte
Extracție dentară chirurgicală 50-250 lei/dinte
Decapușonare dinte neerupt 70-120 lei/dinte
Odontoplastie 50-80 lei/dinte
Pulpotomie și coafaj direct al pulpei dentare și obturație compozit fotopolimerizabil 75-250 lei/dinte
Coafaj indirect 50-150 lei/dinte
Extirpare tumori gingivale 50-500 lei
Tratament ortodontic pentru linguoversia caninilor inferiori 1000-2000 lei
Tratament chirurgical palatoschizis congenital sau traumatic 600-1500 lei
Tratament chirurgical fistulă oronazală 450-900 lei
 
 
Exemplu de fișă de evaluare stomatologică la ORTOVET:
 
dental assessment1
 
 
 
 
 

 

Rate this item
(5 votes)

Sterilizarea câinilor și pisicilor este o metodă de a reduce presiunea generată de suprapopulația de câini și pisici. O pisică are in medie 1 sau 2 cicluri estrale fertile pe an, cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină, pe când o cațea are în medie un ciclu estral fertil pe an cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină1. Sterilizarea câinilor se poate efectua pentru femele prin ovariectomie sau ovariohisterectomie pentru animalele sub vârsta mai mică de 4 luni și prin ovariohisterectomie pentru animalele cu vârsta mai mare de 4 luni , iar pentru masculi, indiferent de vârstă prin orhidectomie2 . Aceleași metode sunt recomandate și pentru sterilizarea pisicilor.

Într-un amplu studiu3, cu rezultate publicate recent, s-au evaluat problemele de sănătate pe timp scurt și îndelungat asociate cu sterilizarea prepubertară a pisicilor, urmărindu-se în special boli ale tractului urinar inferior, obstrucția uretrală (la mascul), șchiopături, fracturi și probleme de hipersensibilitate manifestate dermatologic. S-au comparat animalele sterilizate la vârste cuprinse între 8 și 12 săptămâni cu cele sterilizate la vârste cuprinse între 6 luni și 8 luni. Atât pe termen scurt (prima lună), cât și pe termen lung (6-8 luni, 12 luni, 18 luni, 24 luni) nu s-au observat diferențe majore între cele două grupuri. În concluzie, nu există contraindicații pentru sterilizarea timpurie a animalelor de companie  - din punct de vedere al sănătății animalelor.

Printre avantajele sterilizării prepubertare este și timpul de recuperare post-operator mai mic decât cel de la animalele adulte.  Beneficiile medicale pentru pacient includ reducerea riscului apariției cancerului mamar, hipertrofiei benigne de prostată, cancerului testicular. De asemenea, post-sterilizare nu se mai poate produce hiperplazia glandulo-chistică a endometrului (piometrul).  Dezavantanjalele posibile ale sterilizării intervin rar și sunt: complicațiile post-chirurgicale, obezitatea, hipotiroidismul și incontinența urinară la cățele, predispoziția pentru apariția unor probleme ortopedice precum ruptura ligamentului cruciat cranial - la unele rase de câine4,5.

Înaintea sterilizării, este obligatorie examinarea clinică și paraclinică. De asemenea, se recomandă programarea intervenției chirurgicale după completarea programului de deparazitare și imunizare (vaccinare).

Bibliografie:

 1. Pet Statistics www.aspca.org
 2. Colegiul Medicilor Veterinari din România - Protocoale de sterilizare chirurgicală la câini (Propunere de hotărâre)
 3. Porters N., Polis I., Moons C.P.H., Van de Maele I., Ducatelle R., Goethals K., Duchateau L., de Rooster H.(2015): Relationship between age at gonadectomy and health problems in kittens adopted from shelters, Veterinary Record, ahead of print http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25820324
 4. Root Kustritz M.V. (2014): Pros, cons and techniques of pediatric neutering, The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, volumul 44, pag 221-233
 5. Beauvais W., Cardwell J.M., Brodbelt D.C. (2012): The effect of neutering on the risk of mammary tumours in dogs- a systematic review, The Journal of small animal practice, volumul 53, pag 314-322

Xantinuria Featured

Rate this item
(5 votes)

Xantinuria este formă relativ rară de sediment solid în urină la câini și pisici. Uroliții de xantină nu sunt radio-opaci: sunt „pietre” în vezica urinară evidente la ecografie dar care nu „se văd” pe radiografie. Semnele clinice sunt nespecifice. Cu atât mai important este să o recunoaștem când o întâlnim și să știm ce avem de făcut pentru a o trata.

%AM, %08 %295 %2014 %09:%Apr

Cruzimea crescatorilor de caini de rasa

Written by
Rate this item
(3 votes)

Un nou articol documentează suferințele atroce pe care le induc, direct și indirect, crescătotii de câini de rasă. Co-responsabili de acestea sunt și cei care caută și cumpără astfel de animale.

 

Radiologie digitală

 

 

 

Pentru examinarea radiologică, ORTOVET folosește

 

 • Sistemul digital integrat Digi VeX, fabricație MEDEX

 

Binecunoscut și apreciat în domeniul medicinii umane, acest concept revoluționar de examinare radiologică digitală a devenit recent disponibil și în medicina veterinară. Această nouă tehnologie oferă beneficii evidente, cum ar fi:

 

 radiolog
    • calitate excelentă a imaginii: definiție și contrast,
    • mai multă eficacitate și rapiditate în diagnostic prin eliminarea etapelor intermediare (precum prelucrarea filmului RX: developare sau fixare),
    • examinare ultra rapidă: imaginea este exploatabilă direct, în aproximativ 10 s,
    • exportare de imagini în format standard .jpg, .bmp, care pot fi transmise prin rețea informatică, de exemplu Internet, pot fi utilizate într-o procesare de text word sau pot fi stocate,  
    • tub RX cu focar fin pentru o imagine detaliată,
    • possibilitate de zoom: 1,5 x numeric și 2 x geometric, datorită brațului în «C» motorizat, care evită deplasarea pacientului,
    • examinare obiectivă: fără influențe cauzate de developare și cu dependență redusă a calității imaginii de factorii de expunere.

Dar avantajul esențial al radiologiei digitale este reducerea cu până la 90 % a nivelului de radiație față de radiologia clasică tradițională.

 

Durata scurtă de lucru, prețul mic pentru o investigație, un grad redus de pregătire necesară a pacientului precum și doza mică de iradiere - o expunere pulmonară este echivalentă cu 2 săptămâni de iradiere naturală - fac ca radiografia digitală să rămână o examinare de primă alegere pentru diagnostic în unele patologii ale sistemului respirator, osteo-articular, digestiv sau reno-vezical.

 

 

Analize de laborator 

 

 

Prin asocierea tehnologiei moderne cu o echipă medicală profesionistă și dedicată, utilizând reactivi de calitate si respectând toate procedurile specifice impuse de reglementările în domeniul sanitar, laboratorul de analize al ORTOVET demonstrează excelență în domeniul explorărilor paraclinice, prin executarea rapidă și cu înaltă acuratețe a investigațiilor.

 

Pentru efectuarea analizelor de laborator, ORTOVET folosește:

 

 • Analizor automat pentru biochimie umedă BS-102

 

 5bs120 small

BS-102 este un analizor de biochimie de ultimă generație, destinat laboratoarelor mici și medii, produs de firma Mindray. Este un sistem complet automat, dedicat efectuării analizelor biochimice, care oferă eficiență în utilizare și rezultate de calitate. Are o viteză de lucru de până la 100 de teste pe oră, fiind prevăzut cu 8 poziții pentru probă și 35 de poziții pentru reactiv.

 

Metodele de analiză sunt conform standardelor internaționale de referință. Analizorul este integrat în sistemul de control extern internațional Labquality EQAS.

 

  
 • Analizor de hematologie MS4-5s, fabricație Melet Schloesing

 

6analizor-hematologic-de-uz-veterinar-mel-561t

Analizorul MS4-5s reprezintă excelența în termeni de analizoare de hematologie destinate - între altele – laboratoarelor de urgență. Compacte, fiabile și performante, aceste analizoare permit obținerea unui rezultat complet 6 Diff în 1 până la 3 min. 

 

 • Microscop plan acromatic

 

 7 14-09-2007 048

 

 

Microscopul, prevăzut cu cameră foto, cu sistem de transfer al imaginilor pe computer și prelucrarea lor, permite efectuarea de analize parazitologice și histopatologice, prin

 

    • examinare în câmp luminos,
    • examinare în câmp întunecat,
    • examinare cu iluminare cu contrast de fază,
    • morfometrie,
    • stocare a datelor și imaginilor.

 

 

 

 

 • Analizor de biochimie Stat Fax 1904, fabricație Awareness Technologies

 

 1904c

Analizorul de biochimie Stat Fax 1904 de la Awareness Technologies este un sistem de înaltă performanță care realizează analizele de biochimie prin metoda cromatografică umedă (folosește un sistem optic bicromatic cu șase lungimi de undă, inclusiv 340 nm) şi are facilitatea de calcul pre-programat pentru testele cinetice şi finale. Pot fi procesate probe de sânge (ser, plasmă), urină, lichide extrase din cavități (peritoneal, pleural) etc. De asemenea, Stat Fax 1904 este proiectat cu un sistem de memorie non-volatilă, care poate stoca până la 60 de programe de utilizator.

 

 

 • Sistem de hematologie IDEXX QBC VetAutoreadTM

 

large

Sistemul de hematologie IDEXX QBC VetAutoreadTM, compus din Analizorul de hematologie IDEXX VetAutoredTM și Vet CentrifugeTM, permite efectuarea în numai 10 minute a hemoleucogramei la ORTOVET.

  

 

Chirurgie și ATI (anestezie și terapie intensivă)

 

 • Instalație de anestezie inhalatorie

 

4IMGP8648

Instalația de anestezie inhalatorie asigură narcoză profundă, starea pe care se efectuează și chirurgia profundă din medicina umană. Pentru anestezia generală inhalatorie, la ORTOVET folosim izofluranul și sevofluranul deoarece, cu ajutorul lor, inducerea și revenirea din anestezie sunt rapide iar toxicitatea pe organele interne este mult redusă (anestezicul este eliminat prin respirație, o foarte mică parte din el este metabolizată în ficat și excretată prin rinichi). În timpul anesteziei inhalatorii, toate funcțiile vitale sunt monitorizate, nivelul anesteziei este reglat în raport cu starea pacientului iar eventualele incidente sau dezechilibre funcționale sunt identificate din timp pentru a permite corectarea. Chirurgia ortopedică și chirurgia la pacienții cu vârsta peste 5 ani se efectuează la ORTOVET cu anestezie inhalatorie.

 

 

I000A3470

Asigură în timpul anesteziei volum constant, presiune limitată și frecvență constantă de respirație forțată (ventilare forțată a pulmonului). Este esențial în chirurgia pe torace deschis, în corecția herniei diafragmatice.

 

 • Defibrilator Monitor HP CodeMaster XL+, fabricație Hewlett Packard

 

 3defib1

Defibrilarea constă în trecerea voluntară de scurtă durată a unui curent electric prin inimă când aceasta prezintă tulburări sau lipsă de ritm și este destinată restabilirii unui ritm cardiac normal (sinusal). Aparatul care livrează șocul electric se numește defibrilator. Defibrilatorul de înaltă performanță HP Code Master XL+ se încarcă de la 0 la 360 J în mai puțin de 5 secunde și oferă în plus monitorizarea și afișarea activității ECG. CodeMaster XL+ de la HP este utilizat la ORTOVET în activitățile de chirurgie, terapie intensivă sau urgențe medicale.

 

 • Incubator care asigură controlul automat al temperaturii, umidității și concentrației de ioni în aer precum și aport suplimentar de oxigen de la un concentrator electric.
IMGP7150ms  
  
 • Pompe de infuzie intravenoasă, programabile, cu încălzitor, care permit administrarea perfuziilor și transfuziilor cu debit riguros controlat și cu semnalarea incidentelor de întrerupere a curgerii. 
 prodbody mr continuum2  

 

 • Lămpi cu raze infraroșii și pături electrice pentru tratamentul stărilor de hipotermie.

 

 • Oxigen disponibil pentru intervenții de urgență și pentru oxigenoterapie.
 
 • Monitoare Veterinare Portabile MEC-1200Vet, fabricație Mindray
 
10mec1200

Echipamentul MEC-1200Vet este un instrument multifuncțional construit pentru monitorizarea semnelor fiziologice vitale ale pacientului, astfel încât echipa medicală este informată continuu despre schimbările în starea generală a acestuia. Cu funcții de afișare și înregistrare în timp real a parametrilor

   • ECG,
   • concentrație de oxigen în sânge,
   • tensiune arterială,
   • frecvență respiratorie,
   • puls,
   • temperatură corporală,

MEC-1200Vet  este bine adaptat pentru activitățile medicale în care sunt necesare măsurări fiziologice rapide și sigure, precum chirurgia și urgențele medicale.

  

 • Puls oximetru

 

 1oximetru web1

Aparatul poate monitoriza printr-o metodă non –invazivă saturația de oxigen în sânge și pulsul pacientului. Este folosit in aprecierea globala a funcției respiratorii și a echilibrului acido-bazic.

 

 • Bisturiu și coagulator electric. Este un dispozitiv pentru efectuarea de operaţiuni medicale de tăiere şi coagulare în ţesuturile biologice folosind curenți de înaltă frecvenţă.

  

Examinare ecografică

 

 

 • Ecograful Mylab 30 GOLD, fabricație ESAOTE   
 ecograf  

Ecograful Mylab cu modulele complete pentru

    • examinare Doppler,
    • examen cardiologic veterinar,
    • examen vascular,

reunește perfect ultimele inovații tehnologice cu portabilitatea. Ecograful este cel mai avansat sistem portabil de diagnostic cu ultrasunete, capabil să ofere performanţă completă, de neegalat și încredere sporită în diagnosticare.

 

 

Aplicatii specifice medicinii veterinare :

   • Ecografia 2D, MOD M, Doppler Color, Doppler continuu și pulsat, ecografia cu substanțe de contrast,

   • Măsurări în ecografia cardiacă 2D, MOD M, DOPPLER raportate la suprafața corporală a animalului, specie și masa exprimată în kilograme, ale căror rezultate sunt prezentate ca pagini de date,

   • Măsurări în ecografia Doppler vasculară.

 

 

Cardiologie  

 

  

 • Electrocardiograf AsCARD Mr Grey v. 001, fabricație ASPEL 

 

 8add file 2019 2

 Electrocardiograful AsCARD Mr Grey

    • permite inregistrarea și printarea continuă și simultană a traseului ECG pe 12 canale,

    • efectuează măsurări și interpretare automată.

 

 • Tensiometre digitale
 
2tensiometru web1

ORTOVET folosește tensiometre digitale pentru determinarea prin metoda oscilometrica a frecventei pulsului, a tensiunii (presiunii) arteriale sistolice si a tensiunii (presiunii) arteriale diastolice in circulatia periferică, la nivelul membrelor si al cozii.

4

 

 • Stetoscop electronic Jabes

 

 
11JABES Electronic Stethoscope

Stetoscop electronic de ultimă generație ce oferă inovație tehnologică avansată de ascultare și redare a sunetelor. Este un dispozitiv profesional ultraperformant, prevăzut cu sistem de amplificare și filtrare de inaltă calitate, ideal pentru identificarea sunetelor dificil de auzit ale organelor corpului uman și stabilirea unui diagnostic corect în timp real. Conectat la un calculator, prin intermediul unui soft performant pentru analiza sunetelor (inclus), permite înregistrarea și arhivarea informațiilor audio și de diagnostic pentru un număr nelimitat de pacienți. Este un instrument de diagnosticare cu înregistrare grafică a fenomenelor acustice și oferă soluții eficiente de telemedicină.

 

Alte echipamente medicale

 

 

 • Aparat de detartraj cu ultrasunete Woodpecker DTE D7 LED, care include
woodpecker dte d7 satelec scaler-500x500
    • lampă pentru polimerizare, 
    • lampă pentru albire,
    • regimuri și anse pentru tratamente periodontale și endoodontale.

Este unul dintre cele mai perfomante aparate de detartraj din gama Woodpecker DTE series. Aparatul are 8 anse de detratraj și suport pentru sterilizare. Ansele interschimbabile asigură o arie vastă de utilizare și posibilitatea realizării unei mari varietăți de tratamente, inclusiv tratamente endodontice, tratamente odontale etc. 

 

 

 

 

Rate this item
(9 votes)

Informaţii despre acest program naţional pot fi găsite aici. ORTOVET este înregistrat la CMVR drept cabinet veterinar autorizat să opereze în Registrul naţional RomPetID.

Vom începe înregistrările luni, 24 martie 2014. Până atunci nu sunt disponibile carnete noi cu serii pre-tipărite sau paşapoarte noi cu serii pre-tipărite, obligatorii pentru înregistrare.

Câteva răspunsuri la întrebările pe care le-am primit recent la ORTOVET:

 • un câine adult, cu vaccinul ANTIRABIC în termen (12 luni) marcat pe carnetul de sănătate dar fără înregistrare în RomPetID poate fi scos în spaţiul public până cel târziu 1 ianuarie 2015 sau până la data termen de re-vaccinare ANTIRABICĂ anuală.
 • nu e permisă legal nicio vaccinare antirabică a unui câine ne-înregistrat, după 15 martie 2014. Când se prezintă la vaccinare, mai întâi trebuie înregistrat în registrul naţional.
 • orice schimbare de proprietar, fătare, gestaţie, moarte a unui câine trebuie înregistrată în registrul unic naţional, printr-un cabinet autorizat. Răspunderea legală aparţine proprietarului câinelui.
 • toţi câinii metişi trebuie sterilizaţi, cu excepţia celor pentru care medicul afirmă responsabil că sterilizrea e contraindicată (prea riscantă). Vârsta poate fi un temei, conform tabelului. Apartenenţa la o rasă se demonstrează prin adeverinţă de la Asociaţia Chinologică sau prin pedigree.
 • microcipurile deja implantate sunt valabile dacă pot fi citite.
 • paşapoartele deja legalizate rămân valabile indefinit (până la completarea filelor). Carnetele de sănătate vor trebui înlocuite cu carnete de tip nou, înseriate.
 • rasa, starea de sterilizare, vârsta sunt consemnate la înregistrare pe răspunderea legală a proprietarului, în limite rezonabile constatate de medicul veterinar, care poate refuza înregistrarea dacă datele comunicate sunt evident eronate
 • poliţia locală nu are competenţe legale pentru a verifica conformarea cu legea 258/2013. Numai ANSVA şi MAI (Poliţia naţională) au competenţe în acest sens. Vezi textele de lege şi aici.
 • înregistrarea câinilor va presupune asumarea calităţii de proprietar, cu date de identificare din cartea de identitate şi cu semnătură olografă pe document arhivat.

Tarifele şi procedura detaliată (programare, acte necesare etc.) pentru înregistrarea câinilor la ORTOVET vor fi anunţate.

22 martie 2014

Din motive independente de ORTOVET, nu vom fi in masură sa începem înregistrarea câinilor în registrul național luni 24 martie 2014, așa cum anunțasem. În prezent nu putem estima când va începe această acțiune.

26 martie 2014

La ORTOVET vom începe înregistrarea câinilor în RECS la 1 aprilie 2014. Vă recomandăm să programați telefonic vizita la ORTOVET pentru înregistrare, deoarece este o procedură care necesită cel puțin 15-20 minute pentru fiecare pacient și nu poate fi efectuată decât de un medic veterinar autorizat. Este nevoie să prezentați medicului veterinar cartea de identitate a proprietarului și câinele, împreună cu eventuale documente care atestă pentru câine vârsta, rasa, starea de vaccinare, de deparazitare, identificare cu microcip, sterilizare.

Iată tarifele:

 

View the embedded image gallery online at:
https://www.ortovet.ro/urologie.html#sigProId24551a763b

Page 1 of 5

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1