Întotdeauna devotat.

%AM, %13 %414 %2018 %11:%Aug

Stomatologie veterinară

Written by

Clinica ORTOVET dispune de unitate stomatologică performantă, extrem de utilă pentru intervenţiile stomatologice. Aceasta ajută la scurtarea timpului de lucru, deci şi la scurtarea duratei de anestezie, un beneficiu foarte mare pentru pacietnţi. Astfel, împreună cu aparatura de radiologie, putem diagnostica şi trata corespunzător afecţiunile oro-dentare ale pacienţilor noştri.

20171220113523223Unitatea stomatologică se utilizează în:

Profilaxie 
Exodonţie 
Endodonţie 
Restaurări coronare 
Ortodonţie 
Chirurgie orală 

Servicii stomatologie veterinară ORTOVET:

• Detartraj cu ultrasunete, periaj profesional, lustruire 
• Extracţii dentare simple (fără lambou) 
• Extracţii dentare chirurgicale (cu lambou gingival, separarea dinţilor pluriradiculari şi sutură gingivală) 
• Extracţii dinţi de lapte persistenţi 
• Extracţii resturi radiculare 
• Odontoplastie (nivelarea dinţilor) 
• Decapuşonarea dinţilor neerupţi 
• Terapia pulpei vitale – alternativa extracţiei dentare a dinţilor fracturaţi (pulpotomie cu coafaj direct al pulpei dentare) 
• Coafaj indirect 
• Obturaţie cu compozit fotopolimerizabil 
• Extirpare tumori gingivale 
• Tratament chirurgical în palatoschizis congenital sau traumatic (despicătura palatului) 
• Tratament chirurgical în fistule oro-nazale 
• Tratament ortodontic pentru malocluzie traumatică - liguoversia caninilor inferiori (caninii inferiori lovesc cerul gurii)

 
 
 

La ORTOVET, intervenţiile stomatologice se realizează numai sub inhalonarcoză (anestezie generală cu gaz), cu intubare endotraheală pentru protecția împotriva aspirației de lichid și cu monitorizarea funcțiilor vitale.Rx intraoral
 
Înainte de orice intervenție stomatologică sunt  necesare un consult de specialitate şi realizarea unor analize de sânge. În anumite cazuri, medicul specialist poate recomanda şi consult cardiologic anteoperator. Desigur, pentru ca afecţiunile să fie depistate corect, după sedarea pacientului se vor efectua radiografii de cap şi/sau intraorale în funcție de caz.
 
Tarife stomatologie veterinară:
 
Consultatie stomatologică 85 lei
Detartraj cu ultrasunete, periaj profesional și lustruire 100-200 lei
Extracție dentară simplă 25 lei/dinte
Extracție dentară chirurgicală 50-250 lei/dinte
Decapușonare dinte neerupt 70-120 lei/dinte
Odontoplastie 50-80 lei/dinte
Pulpotomie și coafaj direct al pulpei dentare și obturație compozit fotopolimerizabil 75-250 lei/dinte
Coafaj indirect 50-150 lei/dinte
Extirpare tumori gingivale 50-500 lei
Tratament ortodontic pentru linguoversia caninilor inferiori 1000-2000 lei
Tratament chirurgical palatoschizis congenital sau traumatic 600-1500 lei
Tratament chirurgical fistulă oronazală 450-900 lei
 
 
Exemplu de fișă de evaluare stomatologică la ORTOVET:
 
dental assessment1
 
 
 
 
 

 

Rate this item
(5 votes)

Sterilizarea câinilor și pisicilor este o metodă de a reduce presiunea generată de suprapopulația de câini și pisici. O pisică are in medie 1 sau 2 cicluri estrale fertile pe an, cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină, pe când o cațea are în medie un ciclu estral fertil pe an cu o medie de 4 până la 6 pui pe sarcină1. Sterilizarea câinilor se poate efectua pentru femele prin ovariectomie sau ovariohisterectomie pentru animalele sub vârsta mai mică de 4 luni și prin ovariohisterectomie pentru animalele cu vârsta mai mare de 4 luni , iar pentru masculi, indiferent de vârstă prin orhidectomie2 . Aceleași metode sunt recomandate și pentru sterilizarea pisicilor.

Într-un amplu studiu3, cu rezultate publicate recent, s-au evaluat problemele de sănătate pe timp scurt și îndelungat asociate cu sterilizarea prepubertară a pisicilor, urmărindu-se în special boli ale tractului urinar inferior, obstrucția uretrală (la mascul), șchiopături, fracturi și probleme de hipersensibilitate manifestate dermatologic. S-au comparat animalele sterilizate la vârste cuprinse între 8 și 12 săptămâni cu cele sterilizate la vârste cuprinse între 6 luni și 8 luni. Atât pe termen scurt (prima lună), cât și pe termen lung (6-8 luni, 12 luni, 18 luni, 24 luni) nu s-au observat diferențe majore între cele două grupuri. În concluzie, nu există contraindicații pentru sterilizarea timpurie a animalelor de companie  - din punct de vedere al sănătății animalelor.

Printre avantajele sterilizării prepubertare este și timpul de recuperare post-operator mai mic decât cel de la animalele adulte.  Beneficiile medicale pentru pacient includ reducerea riscului apariției cancerului mamar, hipertrofiei benigne de prostată, cancerului testicular. De asemenea, post-sterilizare nu se mai poate produce hiperplazia glandulo-chistică a endometrului (piometrul).  Dezavantanjalele posibile ale sterilizării intervin rar și sunt: complicațiile post-chirurgicale, obezitatea, hipotiroidismul și incontinența urinară la cățele, predispoziția pentru apariția unor probleme ortopedice precum ruptura ligamentului cruciat cranial - la unele rase de câine4,5.

Înaintea sterilizării, este obligatorie examinarea clinică și paraclinică. De asemenea, se recomandă programarea intervenției chirurgicale după completarea programului de deparazitare și imunizare (vaccinare).

Bibliografie:

  1. Pet Statistics www.aspca.org
  2. Colegiul Medicilor Veterinari din România - Protocoale de sterilizare chirurgicală la câini (Propunere de hotărâre)
  3. Porters N., Polis I., Moons C.P.H., Van de Maele I., Ducatelle R., Goethals K., Duchateau L., de Rooster H.(2015): Relationship between age at gonadectomy and health problems in kittens adopted from shelters, Veterinary Record, ahead of print http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25820324
  4. Root Kustritz M.V. (2014): Pros, cons and techniques of pediatric neutering, The Veterinary clinics of North America. Small animal practice, volumul 44, pag 221-233
  5. Beauvais W., Cardwell J.M., Brodbelt D.C. (2012): The effect of neutering on the risk of mammary tumours in dogs- a systematic review, The Journal of small animal practice, volumul 53, pag 314-322

Xantinuria Featured

Rate this item
(5 votes)

Xantinuria este formă relativ rară de sediment solid în urină la câini și pisici. Uroliții de xantină nu sunt radio-opaci: sunt „pietre” în vezica urinară evidente la ecografie dar care nu „se văd” pe radiografie. Semnele clinice sunt nespecifice. Cu atât mai important este să o recunoaștem când o întâlnim și să știm ce avem de făcut pentru a o trata.

Page 1 of 5

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1