Întotdeauna devotat.

Rate this item
(6 votes)

Pot fi bune sau rele: depinde cum sunt aplicate

Rate this item
(21 votes)

FNPA cere reglementarea protectiei animalelor inca de la nivel constitutional.

Documentul integral poate fi descarcat aici.

Rate this item
(7 votes)

Cererea ORTOVET de a fi acceptat drept contributor la baza de date Customers2Avoid a fost aprobata.

http://www.customers2avoid.com/index.php


Este intentia noastra sa raportam sistematic catre aceasta baza de date clientii care nu si-au achitat datoriile la ORTOVET, care au abandonat animale la ORTOVET sau care au avut un comportament abuziv prin prezentarea denaturata, cu rea credinta, a continutului sau calitatii serviciilor medicale prestate de ORTOVET.

Încurajăm colegii veterinari din celelalte cabinete și clinici veterinare să foloseasca aceasta baza de date pentru a sprijini dezvoltarea unui parteneriat viabil cu ocrotitorii animalelor.

„Interesul meu pentru acest subiect a apărut când am făcut o pasiune pentru ogarii cenușii. M-am îndrăgostit de ei când învățam la facultatea de medicină veterinară și aveam doi când am terminat-o. Eram deja la curent cu originea câinilor moderni și aveam o idee vagă privind slabiciunile lor inerente, dar eram destul de încrezătoare că am ales o rasă robustă - rezultată din inginerie genetică, evident - dar proiectată să producă câini sănătoși, atletici. Iluzia mea a început să se spulbere curând. Am constatat că, deși selecția ogarilor cenușii pentru performanță atletică îi scutește de multe defecte, precum displazia de șold, frecvente la rasele grele, ogarii cenușii moștenesc o predispoziție pentru alte boli, unele letale, care apar cu o frecvență sfâșietoare. Cum acești câini blânzi, grațioși erau considerați debarasabili - erau fie uciși pe pista de alergare la cel mai mic semn de boală, fie omorâți de regulă la vârsta de 3-4 ani - aceste slăbiciuni genetice au rămas în mare măsură nedetectate pănă în ultimii 10 ani, când au început să trăiască și perioada post-activitate în familii iubitoare, de adopție. Am învățat ulterior că pur și simplu nu există vreo cale să manipulezi artificial codurile genetice fără să induci consecințe tragice, ne-intenționate.”

Aceasta este confesiunea Dr. Paula Kislak, președintele Comitetului Director al HSVMA și membru în Comitetul Director al HSUS. Articolul integral poate fi gasit aici: Rasele pure: inmultirea suferintei

Pentru cine are totusi un caine de rasa, eventual l-a salvat dintr-o situatie critica, l-a primit sau chiar l-a cumparat nestiind cat rau face sustinand inmultirea cainilor de rasa - dar, oricum, are ca principala preocupare binele cainelui, este bine sa retina ca:

-perpetuarea raselor pure este o actiune care genereaza suferinta nejustificata intre bietele animale

-cainii de rasa sunt mai vulnerabili la anumite boli; iata un ghid util care poate orienta modul in care se conduce ingrijirea si tratamentul medical asigurat acestora: GUIDE TO CONGENITAL AND HERITABLE DISORDERS IN DOGS .

Rate this item
(11 votes)

Pufi a fost prezentata la ORTOVET dupa ce fusese lovita foarte violent de o masina pe Soseaua Andronache.

Rate this item
(21 votes)

Pot sa apara complicatii daca operatia de ortopedie este bine facuta?

Iata opinia expertilor de la University of Florida Small Animal Hospital: „Datorita complexitatii situatiilor pe care le tratam si a procedurilor chirurgicale pe care le executam, complicatii post-chirurgicale pot aparea. Aceste complicatii pot impune spitalizare extinsa si proceduri suplimentare, atat pentru diagnostic, cat si pentru terapie. (...) Este imposibil sa anticipam toate complicatiile asociate cu oricare dintre procedurile chirurgicale.” 

Additional Info

  • Second author dr. Liviu Gaita
Last modified on %AM, %02 %387 %2013 %11:%Jun
Rate this item
(5 votes)

Incepand cu 1 ianuarie 2013, a devenit obligatorie completarea si semnarea formularului de consimtamant, ca preconditie pentru chirurgie, eutanasie si alte proceduri medicale veterinare. Decizia apartine colegiului medicilor veterinari din Romania (Hotararea nr. 34 din 1 Decembrie 2012, reprodusa si mai jos, in galeria de imagini) si trebuie pusa in aplicare de catre toti medicii veterinari din Romania. La ORTOVET foloseam un astfel de formular de mai multi ani, dar de acum vom folosi noua forma, mai ampla, detaliata si clarificatoare. Un pas inainte.

Rate this item
(7 votes)

Rex a fost vaccinat de familia sa adoptiva, dar veterinarul a folsit un vaccin de calitate mai slaba si, din nefericire, rezultatul vaccinarii nu a fost bun. In general, numai aproximativ 85% dintre cainii vaccinati dezvolta imunitate protectoare, chiar cand vaccinarea se face in conditii optime. 15 din 100 caini vaccinati raman vulnerabili si, daca intra in contact cu o sursa masiva de virus, se pot imbolnavi.

P1020019m2

Cert este ca Rex s-a imbolnavit de jigodie.

Pentru prima data la ORTOVET, incercam sa-l vindecam suplimentand tratamentul clasic prin adaugarea de ribavirină si vitamina A.

Detalii depre aceste noi optiuni de tratament al jigodiei (maladia Carre, distemper) aici. Monitorizarea medicala stricta se impune in cazul administrarii de ribavirina, pentru a fi siguri ca efectele sale adverse sunt in limite acceptabile. Nici administrarea de vitamina A nu este lipsita de riscuri, supradozarea fiind periculoasa.

Familia sa adoptiva asteapta cu speranta sa-l vada pe Rex sanatos, inapoi acasa...

P1020020m

Rate this item
(17 votes)

Jigodia este una dintre cele mai chinuitoare si dificil de tratat boli infectioase la caine. Pe langa serul Sears, dezvoltat empiric si ramas la stadiul de remediu neconfirmat prin studii stiintifice sistematice, doua noi parghii terapeutice impotriva acestei viroze sunt in curs de evaluare pe plan mondial.

Plecand de la observatia ca la animalele infectate se constata sistematic o reducere a nivelului de vitamina A, a fost testata si confirmata in primele incercari o crestere a sanselor de vindecare la animalele bolnave care primesc o doza de vitamina A superioara celei necesare unui metabolism normal. Pe de alta parte supradozarea trebuie evitata, efectele unor doze excesive fiind dificil de contracarat.

De asemenea, virusul jigodiei (CDV - Canine Distemper Virus) fiind foarte strans inrudit cu cel al pojarului, cum se raportase eficacitatea ribavirinei in tratamentul acestuia s-a incercat, din nou cu succes (atat in vitro cat si in vivo), combaterea CDV cu acest medicament antiviral. Efectele sale adverse impun administrarea cu mare precautie la caine, sub control medical strict, cu verificarea frecventa a nivelului de leucocite si eritrocite. Foarte probabil admnistrarea simultana de interferon (disponibil si in clinicile veterinare din Romania) potenteaza actiunea ribavirinei, asa cum se intampla si in protocolul terapeutic folosit impotriva hepatiteti virale C de la om.

IMGP6420mBineinteles, serul hiperimun, combaterea suprainfectiilor bacteriene, stimularea nespecifica a imunitatii si sustinerea functiilor vitale raman pilonii tratamentului. Odata boala declansata, sansele de vindecare sunt reduse. Cea mai importanta recomandare medicala este, in continuare, preventia - adica vaccinarea corect facuta, dupa deparazitare si dupa confirmarea starii de sanatate.

Mai multe informatii in: 

MANGIA, S. Tratamento experimental de cães naturalmente infectados com o vírus da cinomose na fase neurológica com o uso de ribavirina e dimetil-sufóxido (DMSO). Botucatu, 2008. Tese (Mestrado) – Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, 2008

BELLOLI C. et al.. In vitro efficacy of ribavirin against canine distemper virusAntiviral Research 2008 (77): 108–113

350000 de voci pentru salvarea cainilor din crescatorii
Comentarii trimise la USDA in sprijinul reglementarii vânzării de pui de caine pe internet

The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals, Best Friends Animal Society, The Humane Society of the United States, Humane Society Legislative Fund, Humane Society Veterinary Medical Association si un membru al platformei pentru schimbare sociala Change.org au strans impreuna aproximativ 350000 de scrisori si semnaturi de la cetateni preocupati de subiect in sprijinul eforturilor agentiei de a reglementa crescatoriile de caini nelicentiate. Ultimele au fost depuse la U.S. Department of Agriculture in 15 august 2012.

USDA a propus o reglementare care va impune ca toate crescatoriile comerciale mari care vand animale de companie prin internet, email sau telefon, fara deschiderea publica a locului unde se afla animalele, sa fie licentiate si inspectate conform legii federale Animal Welfare Act. (...)

descărcare
„Veterinarii profesionisti iau contact direct cu suferinta catelusilor nascuti in crescatorii nelicentiate si cu supliciul familiilor care aduc acasa un catelus bolnav sau chiar muribund" spune Dr. Susan Krebsbach de la HSVMA. „Acesta schimbare de legislatie trebuia introdusa de mult timp si, din partea celor 4500 de membri, veterinari profesionisti din intreaga tara, incurajam agentia sa o finalizeze repede."

Articolul original complet aici.

Reprinted by permission of the Humane Society Veterinary Medical AssociationHumane Society Veterinary Medical Association.

ORTOVET and ORTOVET website are not affiliated with the HSVMA.

Sinteza sesizarilor primite la HSVMA in ultimii 5 ani privind sanatatea puilor de caine cumparati

Page 2 of 5

Descoperiți Cronicile ORTOVET Excelsior. Scrise, fotografiate și filmate zi de zi...

hiero1