Problemele cavității bucale ocupă un rol important în patologia animalelor de companie, chiar dacă, uneori, sunt tratate cu indiferență de către proprietari. Primul semn care atrage atenția asupra existenței unui dezechilibru stomatologic ar fi halitoza, sau halena, adică mirosul urât al gurii. În cazurile grave se constată hipersalivația și chiar refuzul hranei, datorită proceselor inflamatorii (gingivita, inflamația gingiei), care generează durere la acest nivel, pe lângă alte semne clinice.
Una dintre cauzele determinante ale gingivitei este depunerea de tartru, tartrul formându-se prin impregnarea plăcii bacteriene (pelicula de bacterii și resturi alimentare acumulată mai ales la baza dinților) cu sărurile de calciu prezente în salivă. Acumulările de tartru irită gingiile, acestea se inflamează, devin chiar hemoragice la ușoara atingere, iar, în timp, tot acest proces evoluează către retragerea acestora (așa numita retracție gingivală), generând adevărate spații între gingie și dinte.
Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea și îndepartarea depozitelor, manual sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete.
Tartrul supragingival este reprezentat de acumulările depozitelor vizibile formate pe dinte, iar cel subgingival de acumulările din spațiile mai sus menționate, între dinte și gingie. Aceste depuneri atrag în continuare bacterii și formarea peliculei bacteriene. Din acest stadiu, riscul bolilor gingivale și parodontale este deja foarte mare. Pentru a preîntâmpina aceste probleme, medicul poate recurge la detartraj. Detartrajul este un tratament ce constă în spargerea și îndepartarea depozitelor, manual sau cu ajutorul unui aparat cu ultrasunete. Acest aparat are o ansă metalică ce vibrează în spectru ultrasonic, iar vibrațiile produse, transmise printr-o peliculă de apă, duc la dezintegrarea tartrului.
Manopera nu este dureroasă, dar atât sensibilitatea dinților de la acest nivel cât și necooperarea animalului implică necesitatea anestezierii acestuia. La ORTOVET optăm, de regulă, pentru detartrajul cu ultrasunete pentru că doar așa putem îndepărta și tartrul acumulat subgingival, principalul vinovat în evoluția bolii parodontale. După detartraj se recomandă un masaj ușor al gingiei cu gel cu clorhexidină sau, în cazurile grave, chiar antibioterapie și medicație antiinflamatorie.
La finalul ședinței de detartraj este necesară verificarea suprafețelor dentare pentru identificarea și îndepărtarea tartrului rezidual prin procedura numită finisaj, folosind pastă abrazivă și diverse instrumente manuale și rotative (perii, cupe de cauciuc, montate în turbină cu turație mare, reglabilă—din dotarea ORTOVET). Rolul finisajului este acela de a crea o suprafață cât mai netedă, întârziind procesul depunerilor ulterioare.
Medicul veterinar stabilește periodicitatea consultațiilor stomatologice în funcție de gravitatea diagnosticului, iar pe cea a detartrajului în urma consultațiilor. De dorit ar fi ca detartrajele să se facă cât mai rar, cu condiția să se respecte toate măsurile profilactice recomandate, nu pentru că ar reprezenta tratamentul în sine un pericol, ci datorită faptului că la fiecare tratament de curățare pacientul va trebui anesteziat, iar cu cât este mai înaintat în vârstă, cu atât riscurile anesteziei sunt mai mari.
La ORTOVET recomandăm ca orice anestezie, reclamată de diverse acte chirurgicale (sterilizare, ortopedie, reparații după traume), să fie folosită și pentru un eventual detartraj, dacă acesta este identificat ca oportun de către medic. În aceste cazuri, detartrajul poate fi efectuat simultan cu manopera chirurgicală principală, așa încât durata anesteziei nu se mărește.